O nadácii | Kontakt | Projekty | Partneri
www.tvojesrdce.sk
Poradňa
Potrebujete informáciu alebo radu súvisiacu s kardiovaskulárnymi ochoreniami?

Svoju otázku nám pošlete ľahko prostredníctvom tohto formuláru. Odpovede pre vás pripravujú lekári - odborníci v oblasti kardiovaskulárneho zdravia.
Vyhľadávanie v poradni: Zadajte Vašu otázku
Dobry denSmile mam problem ze sa moj penis sa mi zacal stavat kedy cheBiggrin vobecn erozumiem.Je to ajb lbe ked osm v spolocnosti a postavi sa mi a vobec nejsom vzruseny ani nic podobne..su nat lieky alebo co sty mam robit?radam i velmi pomozeSmile dakujem
Tento problém je skôr urologický a „zablúdil“ ku kardiológom.

prof. MUDr. Ján Murín, CSc.
 
Dobry den,
diagnostikovali mi komorovu ektopicku aktivitu izolovanu. Brala som Betaloc ZOC, pol tbl. rano. Teraz, uz vyse pol roka ho neuzivam, po porade s lekarom. Mam 36 rokov, planujeme s partnerom babatko. Mam uz 14 rocneho syna. Chcem sa spytat, aku prognozu ma tato dg, a ako sa moze vyvinut v tehotenstve, ci ma moze nejako ohrozit. Dakujem velmi pekne.
Závisí od príčiny danej arytmie. Môže byť celkom nezávažná. Navštívte internistu, alebo kardiológa.

Doc. MUDr. Gabriel Kamenský, CSc.
 
Dobrý deň,
chcela by som sa spýtať a poprosiť o radu.. či moze byt pričinou bolesti v lavej ruke, trpnutie lavej ruky, bolestou pri srdci - pichanie a bolest v lavej casti chrbta infarkt, kedze som si citala priznaky infarktu opisuju sa tam taketo potiaze.. chodievam pravidelne ku kardiologovi, ktorý mi vzdy robieva EKG, robili mi ECHO srdca,sono srdca a vzdy s vysledkom ze je vsetko ok. mam strasny strach ze mi vznikne nejaka krvna zrazenina, alebo ze dostanem infarkt.myslim na to stale mam aj strach zaspat!
Uz tretiu noc zle spim. Momentalne som v 26 tyzdni Tlak mam skor nizsi, vzdy okolo 100/70-90/60 ako kedy, jedine co mam a preco chodievam ku kardiologovi je vyssi tep, okolo 100 uderov, a mam sin.tachykardiu.lekar mi vzdy povie ze to nic vazne nieje...Obcas mavam aj zavraty, pocit akoby som mala odpadnut..stresy mam stale z toho ze neviem co mi je, mam strasny strach!Ochorenie stítnej zlazy je vylucene, krvne vysledky su v poriadku. Chcem sa opytat aj na to, ze ci je mozne dostat infarkt aj pri nizkom krvnom tlaku? resp. pri vyssom tepe?ďakujem za odpoved!
Nie, dbajte na pitný režim. Ak by ste mali silné búšenie srdca, malé dávky betablokátorov pomôžu.

Doc. MUDr. Gabriel Kamenský, CSc.
 
Dobrý deň. Dnes okolo 0,30 az 1h rano som nemohla zaspat lebo som bola po nocnej a som dlho spala nakoniec som zaspala a po chvilke som sa nemohla vobec hybat a dychat a potom som sa nakoniec zobudila a neskor som sa pokusila tiez zaspat a stalo sa mi to 2 krat a potom asi o 4h som zaspala a nic mi nebolo mohla som dychat a dnes od takej 13h ked som bola hore sami zacalo zle dychat tak tazko len pri dychani a mam aj take male pichanie na hrudniku a na plucach nebola som u doktora mam aj maly selest na srdci od 3 rokov
dakujem
Poraďte sa s lekárom, problémy môže spôsobovať chrbtica, zvýšený tlak krvi, je veľa faktorov.

Doc. MUDr. Gabriel Kamenský, CSc.
 
dobra den dakujem za odpoved ohladom trombozy a bolenia noh chcela by som poprosit o radu vcera som mala tlak 220-110 dnes sa citim cely den slaba pali ma zaha ci je to v poriadkuaci liecba z liekov Betaloc zok 100mg pol tabl a noliprel 1x1 a vesel duel je dstatocna velmi sa bojim a ci by som mohla ist za dr.kamenskym maju mi potvrdit plucnu hypertenziu.dakujem
Krčný tlak je vysoký, iste treba upraviť liečbu. Konzultujte vášho lekára.

doc. MUDr. Gabriel Kamenský, CSc.
 
Dobry den,
poprosila by som o radu..Som v 24tt.Moj pulz sa vie niekedy vysplhat aj do vysky 125 za min.Trva to max.10min.Pred tehotenstvom som uzivala betaloc zoc..pol z 50,koli zvysenemu tlaku..Prosim Vas,ako by mohlo vazne poskodit plod,keby som zacala aj teraz uzivat pol betaloc...Dakujem...Echo a ekg je v poriadku..
Maximálne by sa plod mohol narodiť málinko menší, inak žiadne.

Doc. MUDr. Gabriel Kamenský, CSc.
 
Dobrý deň.

Chcem Vás veľmi poprosiť o radu. Moja mama, nedávno začala mať problémy s opuchmi nôh. Sťažovala sa na bolesť, až tak že veľmi nemohla ani chodiť. Tak sa vybrala k svojmu lekárovi. Ten jej po prešetrení, vlastne ani diagnózu nevedel povedať, ale predpísal antibiotiká. Okrem antibiotík predpísal, resp. predpísala aj cvičenia na základe ktorých mala moja mama precvičovať opuchnuté nohy. No, ono keby ju tie nohy tak neboleli možno by sa dalo i cvičiť. Po týždni brania antibiotík, veľká zmena nenastala. Vlastne áno. Mama musela odísť do nemocnice s tým že sa cíti veľmi zle. V nemocnici je pichli asi tri inekcije. Neviem aké to boli, ale že vraj išla minimálne jedna z nich priamo do žili. Tak isto bol zmeraný krvní tlak s tým že horný bol vysoký. Keď som tak prechádzal internetom, skoro všade sa pri opuchoch nôh spomína porucha cievneho systému, srdca. Každopádne si myslím že postup ktorý lekárka mojej mamy praktizuje nie je na úrovni hodnej človeka vyštudovaného medicínu.
Vie mi prosím niekto poradiť ako by som mal postupovať aby sa moja mama vyliečila?
Pár faktov: žena, vek 49 rokov, problémy s napuchaním nôh, hlavne v členkoch, bolesti v chodidlách pri chôdzi, bolesti hlavy, problémy s kašlaním mimochodom nato tiež ešte nikto neprišiel že prečo moju mamu stále pridúša a kašle. Nestabilný krvný tlak.
Ešte raz prosím odborných lekárov, ktorí by nám vedeli pomôcť, alebo aspoň trošku objasniť príčiny zdravotných problémov, prípadne či je možnosť sa obrátiť na niekoho kto by mál záujem seriózne liečiť ľudí.
Ďakujem.
S pozdravom p. Ján
Opuchy môžu byť spojené s ochorením srdca, v nemocnici to asi vyriešili. Kašeľ môže mať aj od lieku, ktorý užíva na tlak krvi (AC inhibítor)

Doc. MUDr. Gabriel Kamenský, CSc.
 
dobrý večer poprosím vás o radu. Mám 50 rokov dg. astma bronch od detstva a prolaps predného cipu mitrál.chlopne ll.st. s insuf.tricuspid.chlopne l.st. užívam isoptin a pri hypertenzii ll.st. p.p. tensiomin, stav sa mi zhoršuje, mám ťažšie dýchanie, tachykardiu, a vysoký spodný tlak l00.

Podľa popisu prolaps nie je závažný, operácia nie je potrebná, hypertenziu treba iste liečiť. Poraďte sa s lekárom.

Doc. MUDr. Gabriel Kamenský, CSc.
 
poprosila by som vás o odbornú radu. moja dg znie prolaps predného cipu mitrálnej chlopne ll.stupňa insuf. tricuspid. chlopne l.st. som astmatička, mám 50 rokov .Užívam isoptin, podľa potreby pri hypertenzii ll.st. aj tensiomin. mám tachykardie a stav sa mi zhoršuje, poradťe mi prosím ako by sa dal stav riešiť, či už operatívne alebo udržať liekmi. Ďakujem za odpoved
Podľa popisu prolaps nie je závažný, operácia nie je potrebná. Pomáhajú malé dávky betablokátorov napr. bisoprolol.

Doc. MUDr. Gabriel Kamenský, CSc.
 
Dobrý den chcela by som sa opytat. Som po operacii srdca uz 2mesiace mam 26 rokov a momentalne mam zvysenu hodnotu quic - ka. Pri chodzi sa stane ze citim slabost a trochu ma aj pobolievaju nohy. Mam aj taky pocit ako keby som mala miernu arytmiu srdca ale velmi malu. Moze to byt nasledok toho ze mam hustu krv? momentalne uzivam Warfarin a Fraxiparin
DAKUJEM
Skôr to súvisí so stavom po operácii srdca, iste sa to časom zlepší.

Doc. MUDr. Gabriel Kamenský, CSc.
 
Dobrý deň!
Mávam pulz niekedy len tak, bez fyzickej námahy nad 100/min. Na kardiologickom vyšetrení som bola, ale že mám všetko v poriadku. Môžem mať z toho niaké problémy zo srdcom,- môžem šporotvať?Ďakujem
ak mávate často rýchly pulz, to nie je dobré, treba podstúpiť vyšetrenie, či nie ste chudokrvný, či nemáte problémy so štítnou žľazou a pod..

Doc. MUDr. Gabriel Kamenský, CSc.
 
Mam 29, som zena, uzivam Lamictal a WelbutrinSR uz treti rok. Venujem sa joge som byvala aktivna sportovkyna. Nejem muku, no posledne dni mi chuti sladke tak si tam sem tam nieco sladke kde je aj muka. Kavy vypijem asi 1,5 kavy denne. Posledne dni ma pobolieva za hrudnou kostou vpravo, vyraza mi to do praveho ramena. Je to tupa bolest pri je najma pri hlbokom nadychu ale ked dycham plytko tak ma ostro picha v danom mieste. Posledne mesiace ma miesto pobolievalo ale dnes to je intenzivnejsie. Je to problem srdca ci niecoho ineho? mam tomu venovat vacsiu pozornost, kedze je stresujuca doba a do prace musim chodit. Dakujem za kazdu odpoved.
Pravdepodobne ide o chrbticu.

doc. MUDr. Gabriel Kamenský, CSc.
 
Dobry den,

som muz, 28 rokov, pred rokom a pol mi behom jednej noci zacalo busenie srdca, dychavicnost, navaly tepla, pocity uzkosti, svalova slabost, triasky, nocne potenie, caste mocenie, neskor sa pridalo palenie zahy a celkovo traviace problemy. Presiel som pomerne dost vysetreni vratane opakovaneho EKG, echo, RTG hrudnika, krvne odbery. Vsetko bolo v poriadku okrem RTG hrudnika, kde bola poznamka "siator. konfig. (srdc. chyba?)", ktoru mi vsak vtedy nikto nevedel vysvetlit a udajne ak bolo dobre echo, tak sa nie je coho obavat. Problemy ciastocne vymyzli v priebehu roka, teraz cez zimu sa vsak zacali objavovat znovu a myslim, ze este intenzivnejsie. Prave poslednu noc som takmer do rana bojoval s dychavicnostou, busenim srdca, nedokazal som zaspat (pri zaspavani sa strhnem na tlaky pri srdci), velmi caste mocenie a sucho v ustach. Nad ranom som odisiel na pohotovost, kde mi spravili EKG a RTG hrudnika, z ktoreho mi dany lekar vycital, ze mam "aortne srdce", cize zvacsene, ale viac k tomu nevedel povedat. V poslednej dobe sa mi vyskytuju neprijemne tlaky pri srdci aj pocas dna v klude, niekedy az na hranici odpadnutia, tiez som postrehol, ze mam takmer nonstop modrasto-fialove nechty. Mam podla Vas absolvovat dalsie kardio vysetrenia a ak ano, viete mi poradit ake a kde?

Vdaka, Peter.
Ak bolo echo určite negatívne, je vhodné záťažové testovanie, prípadne echo po čase zopakovať. Kardiológ vás asi vyšetril.

doc. MUDr. Gabriel Kamenský, CSc.
 
Dobry den
Mam 26 rokov a mam problem, ze pod lavym prsnikom ma picha, hlavne je to ked sa zlhboka nadychnem.Alebo ked sa trosku prudsie pohybem, ale najhorsie je to ked sa zlhboka nadychnem...Trva to 3-4 dni, potom to prejde, ale zase sa nemozem zhlboka nadychnut.Nefajcim a nepijem. A este pocitujem na lavej strane na krku vyraznejsii tep.A na tej strane ako keby ma tepna bolela, neviem ci to moze byt, alebo si len myslim, ale boli to na krku, skor taka pichava bolest.Chcela by som vediet co by to mohlo byt, ak by ste mi vedeli poradit, na koho sa mam obratit.DAkujem velmi pekne
Príznaky sú typické pre ťažkosti z chrbtice, ale tiež môže ísť napr. o stav po zápale pohrudnice.

doc. MUDr. Gabriel Kamenský,CSc.
 
V poslednej dobe mávam párkrát za deň pálivú bolesť na hrudi. Niekedy sa objavuje aj vystreľovanie bolesti do ľavej ruky. Bol som u lekára, robili mi ekg, ale vraj mi nič nie je. Bolesť však pretrváva už druhý mesiac.
Ak to nie je bolesť z chrbtice, alebo napríklad aj z pažeráka, odporúčam záťažové ekg vyšetrenie.

doc. MUDr. Gabriel Kamenský, CSc.
 
Dobry den, mam 23 rokov a uz par dni ma trapi hrozne ostra pichava bolest v hrudi.Zacina to pichat pri branici a bolest sa rozsiruje do celeho hrudnika az ku chrbtici. Takuto bolest mam najcastejsie v noci. Stavalo sa mi to aj predtym ale teraz je to skoro kazdu noc. Myslite ze to moze byt nieco vazne? Dakujem za radu?
Pokiaľ nie ste fajčiar, nemáte vysoký cholesterol, prípadne ďalšie rizikové faktory, je veľmi malá pravdepodobnosť, že je to od srdca. Ak pri fyzickej námahe vládzete a nemáte problémy, vaše ťažkosti sú skôr od chrbtice... konzultujte ortopéda...

Doc. MUDr. Gabriel Kamenský,CSc.
 
mala som peritonsillarny abscess a odvtedy mam problem.stale zavraty,kolisavy tlak-skor do 140/90 ,ale aj vyssi-teraz aj busenie srdca,nadmerne potenie,tras celeho tela,casta sto lica,mocenie,nepravidelny menzes,tlak v krku.busenie ma budiaj v noci a skoro rano.endokrinolog.je sono sz ok
Predpokladám, že prichádzate do menopauzy... Odmerajte si tlak krvi aj skoro ráno, keď sa zobudíte. Ak máte tlak nad 130 mmHg – to je tlak pre vás vysoký, bude príčinou vášho budenia aj búšenia srdca. V takom prípade treba konzultovať lekára a tlak liečiť.

Doc. MUDr. Gabriel Kamenský, CSc.
 
mam 20 rokov a mam niekedy silne busenie srdca pulz mam v norme aj ekg je v poriadku co to moze byt
Príčin môže byť veľa – psychika – stres, chudokrvnosť, netrénovanosť, zvýšená činnosť štítnej žlazy...

Doc. MUDr. Gabriel Kamenský, CSc.
 
Dobrý deň, mám taký problém, že mi niekedy len tak z ničoho nič srdce naskočí a začne strašne rýchlo búšiť. Necítim pritom bolesť ani závraty, len je to nepríjemne a stalo sa mi to aj viac krát v priebehu dvoch hodín. Inak približne raz za mesiac. Trvá to tak 1 mminútu a potom to zrazu znovu nabehne na normálny tep. Myslela som si či to nieje nízkym tlakom, ale ten mám nízky stále. okol100/65. Mylíte si, že to môže byť niečo vážne? Nemôže to súvisieť s trávením.?
Predpokladám, že ste mladá žena. Príznaky, ktoré uvádzate, svedčia o možnom záchvate búšenia srdca, pri ktorom môže srdce biť frekvenciou aj cez 150/min. Niekedy pomáhajú tzv. vagové manévre – jeden z najúčinnejších je vyvolanie zvracavého reflexu. Ak by ste mala takéto stavy častejšie, treba vyhľadať kardiológa, dobré by bolo natočiť danú arytmiu na ekg ...

Doc. MUDr. Gabriel Kamenský, CSc.
 
Dobry den, chcem vas poprosit o radu. Pred tyzdnom ma velmi bolela hlava a tak som si nahodou zmerala tlak a mala som 169/105. Mam 40 rokov a potom som si cely vikend tlak merala a stale sa mi hodnoty drzali nad 150 a nad 100. sla som k lekarke, spravila vysetrenia, EKG, ocny tlak, krv ..vsetko ok, iba cholesterol mi vysiel 7,11 a 4. Nasadila mi lieky/u internistu som nebola/ a achcem sa spytat ci to nemozem mat zo stresu, ked skoro vsetko je dobre. Pokial by sa dalo nechcela by som uzivat lieky uz od teraz. Dakujem Vam za odpoved
Pozrite si prosím článok o vysokom tlaku na našej stránke. Vysoký krvný tlak často nebolí, ale patrí medzi najsilnejších zabijakov súčasnosti. Ak máte raz zistenú hypertenziu, je nutné ju liečiť celoživotne. Nie je podstatné, či beriete jeden alebo dva druhy liekov alebo žiaden, ale to, či máte skutočne krvný tlak pod kontrolou a rovnako aj cholesterol. Začnite diétu – obmedzte tuky a soli, cvičte, buďte striedma. Kúpte si tlakomer, aby ste neboli odkázaná trvale na lekára ... Mnohým ľuďom sa nedarí, žiaľ, aj napriek úprave životosprávy, tlak stabilizovať (diétou, cvičením, redukciou stresu atd. ), dnešné lieky sú skutočne účinné a veľmi efektívne. Samozrejme musíte ich znášať a nemali by vám spôsobovať žiadne nežiadúce účinky. Poraďte sa s lekárom.

Doc. MUDr. Gabriel Kamenský, CSc.
 
dobry den, mam 42 rokov, 120 kg, obvod pasu 119,diabetes 2.typ,na diete,glukoza nalacno 13,po jedle 20.hypertenziu,beriem isoptin 240 sr 1 0 1 atacand 16 mg1 0 0 hydrochlorthiazid 0 1/2,0 tuky v norme , zatazove ekg 240/130 prerusene pre vysoky tk.ekg sr,IM os +21 st,pr166 ms,qrs 95 ms,qt 375 ms,pz v5,bez dynamickej repol. a citim,ze cim dalej mi je horsie,co sa tyka extrasystol a inych pocitovych arytmii,dychania a pod.moja otazka znie,ze akou rychlostou mozem chudnut pohybom kedze dietu 17 chj od diabetologa dodrziavam a aku zataz vydrzi srdce a tlak pri napr.plavani a pod.dakujem
Redukcia hmotnosti je pre vás mimoriadne dôležitá. Nesnažte sa však redukovať iba fyzickou aktivitou, treba iste výrazne zmeniť aj stravovacie zvyklosti. Ideálne je spojiť redukciu stravy – hlavne kalorickej so zvýšeným pohybom. Na spaľovanie tukov je pre vás najlepšia dynamická záťaž – plávanie, bicyklovanie, chôdza ... Ak znížite kalorický príjem o polovicu a zvýšite výdaj o polovicu, iste budete úspešný. Diétu treba nastaviť postupne, mať ju v hlave, lebo rýchly pokles hmotnosti často vedie aj k tzv. jojo efektu – k návratu pôvodnej i väčšej hmotnosti.

Doc. MUDr. Gabriel Kamenský, CSc.
 
Som tehotna, mam 33 rokiov a uzivam lieky Betaloc zok polovicu denne, pretoze mam tachykardiu. Mozte mi napisat aky to ma vplyv na moje tehotenstvo? Som ohrezena ja alebo moje dieta?
Betaloc je vcelku dobrý liek v gravidite. Môže eventuálne spôsobiť, že plod môže byť trochu menšieho vzrastu, inak nemá žiadny vplyv.

Doc. MUDr. Gabriel Kamenský, CSc.
 
dobry den
Chcela by som poprosit o radu tri roky sa liecim na trombozu lekari hovoria ze je zastarala neda sa operovat nohy ma stale bolia uz po hodine chodze musim aj pol dna prelezat doma nikam nechodim kvoli tomu co by som mala robit mam 12rocnu dceru a velmi tym trpim teraz mam tlak140-90-100 mam uzivat lieky ale sa bojim uz od teraz a taky mesiac citim bolest pri srdci pichanie az k chrbtici lekarka na internom ma sice odporucila na kardiologiu tam ma objednali az o2mesiace.pred rokom som prekonala emboliu.dakujem za radu.
Ak ste už raz mali embolickú príhodu veľmi dôležité je zabrániť vzniku ďalšej, teda mať správne riedenú krv, čo je dnes najúčinnejšia prevencia. Predpokladám, že také lieky užívate. Treba ich užívať dlhodobo, niekedy aj niekoľko rokov.
Ak máte bolesti nôh, určite treba navštíviť odborníka na cievy - angiológa. Pichanie na hrudníku ako uvádzate môžem byť aj od chrbtice, nie je typické pre ochorenia srdca.

Doc. MUDr. Gabriel Kamenský, CSc.
 
Dobry den. Mam 24 rokov. V poslednej dobe mam problemy s busenim srdca. Uz dlhsie mi len tak z nicoho nic zacne intenzivne busit. V poslednej dobe sa to opakuje castejsie, hlavne vecer, ked si lahnem do postele. Trapi ma to aj niekolko minut (obcas aj 5-10 minut). Zacne mi busit aj pri zmene polohy, napr. ked sa postavim, ale aj ked len tak sedim pred telkou a ani sa nepohnem a pod. Obcas si pritom musim odkaslat. Potom sa vystrasim a zacne busit este viac. Snazim sa to predychavat. Inak nepocitujem ziadne problemy. Nemam ziadne velke stresy, krvny tlak nemam zvyseny, trikrat do tyzdna aktivne sportujem - mam len miernu nadvahu - par kil a snazim sa stravovat zdravo. Okrem toho mam celorocnu nadchu (uzivam sprej flixonase) a pouzivam antikoncepciu ( hormonalne naplaste Evra) Moze to byt nejake vazne ochorenie a mam utekat k lekarovi aj ked mi v podstate len busi srdce? Vopred dakujem za odpoved.
Dobrý deň, predpokladám, že pod pojmom búšenie srdca myslíte rýchlejšiu činnosť srdca. Ťažkosti, ktoré uvádzate bývajú častejšie u mladých, najmä u žien. Zmerali ste si krvný tlak ? Niekedy, ak je tlak dosť nízky, cievy nereagujú dostatočne rýchlo na zmenu polohy tela a preto na krátku dobu vznikne kompenzačne „búšenie srdca“. Vplyv môže mať aj stav krvného obrazu - chudokrvnosť môže takéto ťažkosti vyvolávať, ale aj zmeny tlaku ... Ak ste však fyzicky na tom veľmi dobre a mávate ťažkosti iba v pokoji, je to skôr psychického pôvodu.

Doc. MUDr. Gabriel Kamenský, CSc.
 
6.5.08 som bol hospitalizovaný vo fakultnej nemocnici v KE (chem srdečne poďakovať lekárom a sestrám , že žijem ĎAKUJEM) p. doktor mal som infarkt upchatú jednu cievu (podarilo sa to roztiahnuť) a jednu na 45% po lekarskom zákroku som bol prepusteny domov-užívam predpísane lieky a to: študiove lieky OARIS, Anopyrin 100mg,Egilok 25mg(pol tab.)Tritace 2,5,Atoris20,, po vybrati študijových liekov budem brať Plavix 75mg. OTÁZKA p.doktor bol som na vyšetrenie u lekárky ktorá pracuje pre fyrmu: STAR LIFE a od nej užívam aj produkty na prirodnej báze-Chlorella star,Cranberry star, a Oregano star - môžem brať spolu tieto produkty s liekmi- ĎAKUJEM
Boli ste dobre ošetrený vo fakultnej nemocnici. Spomínané lieky nepoznám. Keďže ste v štúdii, mal by to vedieť Váš lekár a ten preštuduje „produkty“ Vami spomínané. Ja ich nepoznám.

Prof. MUDr. Ján Murín, CSc.
 
Dobry den,
Moja sestra (29 rocna) ma uz dlhsi cas busenie srdca. Cez den ma tep niekedy okolo 180 v klude a vecer pred spanim 140. Tlak ma v poriadku. Moze to znamenat ze ma chore srdce, alebo je v tom nieco ine? Dakujem pekne.
Málo údajov. Asi treba vyšetrenie a záchyt arytmie na ekg. Nemusí byť toto vážne ochorenie. Niekedy pomáha delenie „času práce“ a „času odpočinku“, malý šport. Niekedy treba lieky, napr. betablokátor (poradí lekár).

Prof. MUDr. Ján Murín, CSc.
 
Dobrý deň,
manžel bol začiatkom marca na operácii srdca – menili mu aortálnu chlopňu a spevňovali aortu. Po operácii prebiehalo všetko v poriadku, no po dvoch mesiacoch bol manžel znovu hospitalizovaný, zistili mu zlatého stafylokoka a (z toho?) slabý zápal žalúdka. Momentálne je opäť doma a čaká na pridelenie termínu na kúpeľnú liečbu. Tlak má dobrý, občas zvýšený na 130/85. Užíva Betaloc, Warfarin a Helicid(?). Chcela by som sa Vás spýtať, či manžel môže ísť v lete – augusti autom na dovolenku k moru do Chorvátska (cca 950 km, za volantom by sme sa striedali) a ak áno, či to nesie so sebou nejaké riziká, prípadne na čo by sme mali dávať pozor. Vopred ďakujem a prajem príjemný deň.
Asi 2-3 mesiace po veľkej operácii sa stav upokojí a stabilizuje. Cesta autom (bez klimatizácie a v jednom kuse, v lete, 950 km) je i pre zdravého namáhavá. Ja osobne by som tento rok oželel. Ak ale máte obaja radi vodu – poraďte sa s kardiológom, ku ktorému ste sa po operácii prihlásili. Liečba sa mi zdá dobrá.

Prof. MUDr. Ján Murín, CSc.
 
Dobrý den,
mavam rýchly pulz niekedy okolo 100 - 110. Pociťujem ho keď ráno vstanem, nevládzem, mám pocit slabosti, ak sa vyberiem do mesta stále na to myslím, a začne mi byť zle, na odpadnutie, EKG v poriadku, aj štítna žľaza, zistili mi krátky impulz. Je obdobie ked sa cítim úplne v poriadku a potom príde obdobie ked som vzdy unavená, slabá, cítim že mi rýchlo bije srdiečko. Dali mi betablokátor Egilok 25 mg, ale beriem iba polku lebo inak mi stiahlo veľmi pulz a necítila som sa dobre a Citalec. Neviem čo s tým
Je ťažké dať jasne dokopy Váš klinický stav. Súdim buď na prepracovanosť alebo na ľahkú zraniteľnosť psychickú. Skúste športovať alebo sa zapodievať niečím užitočným . Citalec sa dáva pri psychickej labilite (poruche). Asi sa tu treba s lekárom poradiť, či ten liek treba.

Prof. MUDr. Ján Murín, CSc.
 
Dobry den, mam 21 rokov, student VS, aktivny sportovec, lieky ziadne. Pri prehliadke mi vseobecny lekar povedal, ze mam selest na srdci. (S tymtio problemom som bol u kardiologa ja ako maly chlapec, ale ziadne deformacie sa nepotvrdili.) Poslal ma na vysetrenie ku kardiologovi, ten mi povedal ze mam vsetko ok, na zaklade ECHO, EKG. Posledny polrok vsak citim ako mi obcas zacne busit srdce, pri tomto stave posledne dva razy sa mi stalo ze sa aj srdce rozbuchalo s vacsou frekvenciou. Myslim si ze to je skor psychyckeho razu, nakolko mam momentalne velke stresy v skole, bc praca. Problem je vsak asi aj v tom ze sa aj privela pozorujem. Tieto stavy sa mi stavaju za uplneho kludu. Pri zatazi nemam vobec problem, vlkadzem pomerne dobre vzhladom k mojim sportovim aktivitam. Tak sa vas chcem opytat, ci je to naozaj psychickeho razu alebo fyziologickeho. Dakujem
Keďže ste aktívny športovec, boli ste u kardiológa a nič nezistil – tak ste zdravý. Sám našepkávate svoju diagnózu. Ste prepracovaný psychicky, termínované úlohy sa zle znášajú. Dajte si dostatok času na skúšky, majte zo štúdia i radosť a všetko vymizne. Športujte ďalej.

Prof. MUDr. Ján Murín, CSc.
 
Dobry den,

Mam 36 rokov, BMI 24, som fajciar {krabicka denne}, vela soferujem, tlak normalny, ale pulz 90 az 100. Od roku 2004 ma nepravidelne prenasleduje pichava bolest pri srdci. Pichnutie sa siri do lavej ruky. Asi pred pol rokom ma zacala boliet hrudna cast chrbtice. Boli ma to len v predklone vzadu, ale niekedy sa to dostane aj dopredu. Pocitujem aj nervozitu a pulzovanie v lavej lopatke. Absolvoval som rozne terapie na chrbat, ale nepomaha to. Chcel by som sa spytat ci to nemoze mat nejaky suvis zo srdcom alebo cievami. Dakujem.
Z týchto údajov ťažko jasne odpovedať. Pichavé bolesti nebývajú „zo srdca“. Menia sa pohybom – teda kompenzujte šoférovanie športovaním (teraz plávaním).

Prof. MUDr. Ján Murín, CSc.
 

Aktuality
Nájdete nás na Facebooku 

26.-27. september 2014
Vlaky zdravia 2014

viac

Beh pre život

Zapojte sa do Tesco behu pre život a pomôžte.
www.behprezivot.sk

 
 

Zdravé jedlo

Zelená ryža na studeno


Pre šesť osôb
400 g ryže
veľká viazanička petržlenovej vňate
veľká viazanička bazalky (asi dvojnásobok petržlenovej vňate)
vetvička rozmarínu
viazanička cibuľovej vňate
citrónová šťava
 

viac

© WEBCENTRUM system